Vítejte v mé nahodilé "knowledge base" o hudební teorii a občasných postech o mých koníčcích jako je například cestování a fotografování.

Translate This Page

  

Indická flétna Bansuri

Publikováno uživatelem Filip Jelínek dne Čtvrtek, ledna 23, 2014 Pod hlavičkou: Hudební nástroje



Bansuri je tradiční indická příčná flétna, která se vyrábí z jediného dutého bambusového prutu. Flétna má obvykle 6 nebo 7 otvorů pro prsty. Tento prastarý hudební nástroj je spojován s pastevci a pastorální tradicí Indie a je také neodmyslitelně spjat s mytologickým milostným příběhem Rádhy a Krišny. Záznamy o něm jsou dochovány z raných budhistických chrámových maleb už někdy kolem r. 100 po Kristu. Bansuri je chována v úctě jako božský Krišnův nástroj, který také v mytologii vystupuje v Krišnových božských hrách " Rasa Líla ". Báje hovoří o strhujícím magickém účinku Krišnovy hry, které měla na ženy a také dokonce i na zvěř v okolí Uttar Pradéše. Severo indická bansuri měří obvykle kolem 35 cm a je tradičně vesměs používána jako sopránový nástroj pro doprovod lehčích folklórních a také filmových písní.  Basová varianta bansuri měřící kolem 76 cm laděno na E3, jejímž průkopníkem byl Pannalal Ghosh je nyní neodmyslitelně spjata s Hindskou klasickou hudbou po déle než půl století. Délky fléten jsou od méně než 30 cm až po 100 cm bansuri.

Pro výuku na indickou flétnu Bansuri doporučuji DVD Learn to play flute od Pt. Rupaka Kulkarni. 

 



Kde: Hudební nástroje 


Tagy: indická flétna  bansuri  flétna bansuri  bambusová flétna  bambusové flétny  dechové hudební nástroje  prodej fléten  bamboo flute  indian flute