Vítejte v mé nahodilé "knowledge base" o hudební teorii a občasných postech o mých koníčcích jako je například cestování a fotografování.

Translate This Page

  

Jak hrát na bambusovou flétnu Ney

Publikováno uživatelem Filip Jelínek dne Pondělí, února 23, 2015 Pod hlavičkou: Jak hrát
Bambusová flétna Ney je velmi specifický nástroj. Řadí se k velmi prastarým nástrojům sahajícím až k samým počátkům civilizace. Říká se že na flétnu Ney se hraje do dnešní doby už asi pět tisíc let. Na všech těchto nástrojích jako Bansuri, Ney, nebo jiné je typické, že čím má nástroj delší historii, tím jednoduší je jeho vzhled. To platí pro Ney dvojnásobně. Flétna vypadá opravdu jen jako kus bambusu se šesti otvory a jedním spodním otvorem pro palec. Dokonce arabská varianta Neye, nemá ani jakýkoliv náůstek a oba konce flétny jsou prostě jen seřízlým bambusem. Tím se dostáváme k tomu, že podstatně máme dva typy Neye. Jeden je Arabský a jeden Perský, neboli Turecký. Řekl bych, že ten Turecký typ je u nás ikdyž málo, tak ještě relativně znám, nebo v povědomí. Turecký Ney persky (نی / نای), má avšak čast plastový náústek, díky kterému může být hra jednoduší, ten je prý na flétně umístěn ale zejména kvůli ochraně zakončení bambusu a ve zvuku nehraje roli. Avšak Arabský je pouze jen kusem dutého bambusu se šesti dírkami a ještě se na něj hraje v úhlu asi 45 stupňů, tedy jaksi na koso. Zprvu jsem nevěřícně koukal. O vyprodukování tónu, ač hraji na saxofon, klarinety, příčné i horizontální flétny, alespoň laicky se nedalo hovořit. 



Hráč na flétnu Ney se jmenuje Neyzen. A ti největší mistři dokáží zahrát až tři oktávy pomocí různých technik. Pokud si najdeme nějakou Súfijskou, Arabskou, či hudbu ze Sahary, zjistíme. Jak je hudba Neye nádherná, podmanívá až archetypální a jak čistý tón dokážou rodilí muzikanti zahrát. V Arabských zemích se vyskytuje také pro šestidírkovou flétnu název Kawala (كاوالا‎‎ or كول), sedmidírkové se říká Ney. Flétny mívají různé ladění v závislosti na oblasti. Typický je výskyt mikrotónů a mikroladění v hudbě.

Pomoci v začátcích nám mohou také tyto prstoklady:


Podstatný je tvar úst a nátisk, kterým do flétny foukat aby se ozval vůbec nějaký tón.
Ústa by měla být do óčka, podobně jako když pískáme.



Dobré je shlédnout nějaká videa na youtube, kde se uvádí přímo jak na to. 



Arabská Kawala:


Nakonec něco k poslechu:


Ney lze jistě pořídit na cestách, na dovolené nebo různě po internetu.



Kde: Jak hrát 


Tagy: ney kawala flétna "bambusová flétna" "bambusové flétny" "arabská flétna" "turecká flétna" "flétna ney" "jak hrát" "كاوالا‎‎" ی / نای neyzen