Vítejte v mé nahodilé "knowledge base" o hudební teorii a občasných postech o mých koníčcích jako je například cestování a fotografování.

Translate This Page

  

Prastará historie panovy flétny

Publikováno uživatelem Filip Jelínek dne Čtvrtek, června 1, 2017 Pod hlavičkou: Hudební nástroje
Panova flétna je bezesporu jedním z nejstarších hudebních nástrojů lidstva. Je velmi zajímavé že se v různých podobách a variacích vyskytuje nezávisle na sobě v různých vzdálených místech země a kulturách, které ji považují za svůj tradiční národní nástroj. Panovu flétnu si nejčastěji spojujeme s peruánskou hudbou, hudbou jihoamerických indiánů na území And, Peru, Bolívie, Ekvádoru, Chile atd. Sám název používaný u nás v Evropě však poukazuje na Řecko, jež je kolébkou evropské civilizace, kde Panova flétna povstává už přímo z řecké mytologie v báji o Panovi a Syrinx. Z dochovaných písemností jako jsou povídky římského básníka Ovídia Metamorfózy víme, že Panova flétna je stará nejméně 6000 let, pravděpodobně i více. Ovídius nejčastěji zmiňuje Panovu flétnu jako Syrinx používanou pastýři tehdejší Římské kolonie Tomis (Constanta v dnešním Rumunsku), kde po vyhnání z Říma trávil část života v exilu. 
 
V oblasti Andských hor se vyskytuje celá řada variací panovy flétny. Nástroje se nazývají Zampoňa, Zaňka, Antara jedná se o dvouřadé panovy flétny a pak Sisca, nebo Sica. To jsou tradiční jednořadé flétny s píšťalami seřazenými do půlkruhu.


Toto je prastará malovaná Panova flétna z terakotové keramikyNazcánské kultury, datovaná do roku 100-600 po. kr

Kde: Hudební nástroje 


Tagy: panova fletna  panovy fletny  historie  hudebni nastroje  fletna  prodej fleten  antara  zampona  peruanske fletny